Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Мажоритарната система ще върне държавата ни във времето на Тодор Живков. Притесняващо е обстоятелството, че 3 неща не са синхронизирани – трябва да се избира демократично, трябва да има изпълнителна власт под закона, сиреч контрол на закона, а третото нещо е тази власт да бъде отговорна пред хората.

Това посочи Ренета Инджова, бивш служебен премиер пред Bulgaria ON AIR. Според нея променливото поведение на ДПС за налагането на мажоритарния вот е белег за разум.

"Решението на ДПС да не подкрепи мажоритарното гласуване се оказа много разумен ход. У нас завоалираната подкрепа има най-различни модификации. Ние живеем в едно силно етническо общество", посочи тя.

И добави, че идва нова ера за политиките в Европа и за да можем да сме адекватни, трябва да гледаме навън и да попиваме чужд опит.

"Мажоритарните избори във Франция и Англия дават много добри резултати, започва един нов период за политиката в Европа. Франция е сигурна, че Макрон ще вземе етичен закон и ще прекрати всички скрити неща в системата им. Гледането навън е много важно, защото България няма нужния потенциал и ресурс да се управлява по европейските изисквания сама", поясни Инджова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase