Снимка: Олег Попов, Dnes.bg, архив

Хомосексуализъмът, алкохолизмът и наркоманията са си лична работа на всеки човек, но проблемът бил, ако някой има запис на държавник, изпаднал в несвяст от опиянение. Това разяснения внесе лидерът на "Воля" Веселин Марешки, защото според него вчера не бил разбран правилно и думите му от парламентарната трибуна, когато призова всякакви зависимости да бъдат декларирани, били изопачени.

Още по темата

В декларация от името на групата си Веселин Марешки поиска в сряда депутатите, освен икономически конфликт на интереси, да обявяват дали имат наркотична, алкохолна или хомосексуална зависимост.

"Сексуалната ориентация си е право на всеки, правото да прави каквото си иска с тялото си е на всеки, проблемът е в това, че когато някой има запис на неговото поведение, когато е изпаднал в несвяст от алкохолна зависимост или наркотици, или педофилия, или хомосексуализъм, това вече го прави зависим", обясни той.

Марешки призна, че бил чувал, че има такива записи, но отказа да назове имена. Във Варна пък се говорело, че има общински служители, които били непрекъснато в състояние на алкохолно опиянение и дрога.

Марешки дори припомни, че имаше изтекли записи на разговори на премиера Бойко Борисов. Така че за да не се стигало до такива проблеми, трябвало да се декларират злоупотребите с алкохол, наркотици, както и сексуалната ориентация на депутатите.

Дори и днес да внесе уточнения в изказването си, реакцията на неправителствени организации срещу Марешки не закъсня.

Те вече организираха петиция за разкриване на хетеросексуалните зависимости на лидера на "Воля".

"Коментарът ми е осъдителен. Самият израз "хомосексуални зависимости" е абсурден и обиден. Марешки използваше това изказване към друг народен представител и отдели хомосексуалните хора като проблемни", коментира пред Bulgaria ON AIR Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase