Снимка: архив Булфото

ДПС не е искало да сваля кабинета на Пламен Орешарски, а ако някой от партията го е правил, трябва да си носи отговорността, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той обясни, че една от причините за изгонването на Лютви Местан от ДПС била едноличните му решения и елиминирането на колективните органи.

"Той имаше предупреждение на новогодишното тържество през 2014 г., че по този начин политическа партия не може да се управлява", разказа Карадайъ пред bTV. Той обвини Местан, че се е опитвал да подмени легитимните колективни органи на партията с външни хора.

Още по темата

"На предателите някой да прощава?", отговори с въпрос на въпроса лидерът на ДПС дали партията е простила на бившия си председател.

Карадайъ обясни, че не би се скрил в турското посолство, но и че ДПС не е развалило отношенията си с Турция. Лидерът допълни, че не се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, защото не е имало такава необходимост.

Той припомни позицията на ДПС, че няма да подкрепя кабинета, но ще застане зад всяко нещо, което е част от политиката на движението и което е за доброто на страната. Карадайъ отново разкритикува включването на националисти в управлението.

Лидерът на ДПС разказа и че често се вижда с почетния председател на движението Ахмед Доган.

"Мисля, че сме достатъчно близки с Ахмед Доган, доста дълго време сме били заедно в ДПС", каза Карадайъ и допълни: "Не само се чуваме, а и се виждаме, говорим за всичко, което е част от живота, за политика все по-рядко. Негова идея е в ДПС оперативната част в политиката да си я вършим ние".

През 2013 година Карадайъ пръв се хвърли срещу Октай Енимехмедов, когато той опря пистолет в челото на Доган. Днес той призна, че би направил същото.

"Тогава съм реагирал емоционално, импулсивно. Няма време, човек ако трябва да мисли... И вие бихте реагирали така, ако видите пистолет, насочен към слепоочието на който и да е човек, няма ли да го защитите", каза политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase