Снимка: Reuters, архив

Обединените патриоти отново се прицелиха в радикалния ислям и в носенето на бурки в България. Депутатите на Каракачанов, Симеонов и Сидеров, които вече официално са във властта, внесоха промени в Наказателния кодекс по темата. 

В миналия мандат те успяха да се преборят за закон срещу бурките и забраниха носенето им. Сега патриотите предлагат наказания за онези, които принуждават различни слоеве от населението у нас да носят бурки. 

С изменения в Наказателния кодекс те предлагат всеки, който чрез заплаха, насилие, обществено положение, власт или пари принуди друг да носи облекло, покриващо частично или изцяло тялото му, да се наказва със затвор от една до четири години и с глоба от пет до десет хиляди лева. 

Ако принудата е спрямо повече лица, наказанието се увеличава на от две до шест години зад решетките. Ако е спрямо деца - затворът е от три до шест години, а глобата скача на от десет до двайсет хиляди лева. 

С промени в Наказателния кодекс патриотите въвеждат наказание и за проповядване на радикален ислям у нас и дават дефиниция за него. 

ВМРО, НФСБ и "Атака" предложиха криминализирането на радикалния ислям още в миналия мандат на парламента. Наказването му със затвор дори бе прието на второ метене, но заради оставката на кабинета не стигна време Народното събрание да го приеме и на второ. Затова патриотите подновяват инициативата си. 

Те предлагат в НК да се запише, че който проповядва радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, да се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева. 

Патриотите дават и дефиниция на радикален ислям: Това е идеология, която пропагандира Халифат, законите на Шериата, джихад и други. 

"Текстовете ни не са насочени срещу исляма, а напротив, те защитават градивно ислямското вероизповедание от различни секти, които искат да проникнат в неговите среди", казаха патриотите.
 
Те готвят и следващи инициативи в тази насока, като една от тях ще е промени в закона за вероизповеданията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase