Снимка: Facebook

БСП и "Воля" са готови да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, защото си бил правил майтапчийски снимки в Бухенвалд, а от ДПС поискаха незабавно отбраняване от властта на Обединени патриоти.

Скандалът започна от разпространена стара снимка от личния профил във Facebook на назначения за зам.-министър Павел Тенев, на която той позира с нацистки поздрав в Музея на восъчните фигури в Париж. Танев вече хвърли оставка, а премиерът я прие, но се оказа, че страстите около случая не стихват.

Сега пък нападките се стовариха на главата на вицепремиера Валери Симеонов, който в коментар по случая пред в. "Сега" си спомни, че през 70-те години на миналия век като студент бил на лагер край лагера в "Бухенвалд" и "като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там...".

Според Стефан Августинов от "Воля" било недопустимо вицепремиер да се държи по този начин по една от най-чувствителните теми в историята на света.

"Подигравката, в която патриотите обръщат "Бухенвалд" на "Дисниленд", е недопустима и това показва колко несериозно е кадрите на патриотите да се опитват да управляват България", отсече той.

Още по темата

Августинов смята, че явно липсата на състоятелни хора, които да вършат работа, е проблем на коалицията.

От ДПС пък използваха случая, за да поискат за пореден път отстраняването на ОП от властта.

"Да се правиш шега с паметта на тези хора вкара България в международен скандал и да не си мислят, че чувствителната еврейска общност ще прости това, толкова години имаме прекрасни отношение с всички евреи по света, гордеем се с това, което сме направили за тях, хвалим се с това постоянно и заради една дебелашка шега държавата се вкарва в една много неудобна позиция", отсече Хамид Хамид.

Според него само оставката на един зам.-министър не може да се "замаже скандала", а е нужно отстраняването на патриотите от властта.

Социалистите днес ще се съберат, за да решат дали да иската оставката на Симеонов. Според червения депутат Александър Симов обаче друг вариант няма.

"Продължавам да смятам, че е жизнена необходимост Велери Симеонов да бъде отстранен от кабинета, както и всеки който си позволи да си направи шега с жертвите на нацизма, защото тези жертви са в основата на Европа, тяхната кръв роди идеята за мирна Европа и не мога да си представя как Симеонов ще посрещне европейските ни партньори, ще показва майтапчийски снимки ли", разкритикува соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase