Снимка: архив "Булфото"

Визуално сравнение между кирилицата и така наречената "маймуница" ще бъде представено в парламента утре. Изложбата "Дай на български" е по инициатива на ВМРО.

Тя предвижда в кулоарите на Народното събрание да бъдат изложени 24 пана, които да представляват двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. "маймуница".

Идеята е да се покаже, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Изложбата се открива в навечерието на 24 май и е част от борбата на воеводите навсякъде да се пише на чист български език навсякъде, съобщиха от ВМРО.

Те припомниха инициативата си за писане на кирилица в SMS-и и социалните мрежи. Партията ще поднови и идеята си за закон за българския език, който да бъде внесе в парламента.

От ВМРО обясниха и че по време на изложбата ще бъце припомнена инициативата на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, подкрепена от ВМРО. Тя е за петиция, адресирана до Европейския парламент, с настояване кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство.

От Асоциацията предлагат и да се въведе задължение към производителите на дигитални и електронни устройства, предназначени за общоевропейския пазар, да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase