Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Коментари Напиши коментар

393

Горо

преди 4 години

Е то е ясно, че американската *** ще лобира за американски самолети. Къде са продажните медийки и защо не изобличават лъжите на този ***. Италия СЕ ОТКАЗА от Ф16 заради непосилните цени за подръжка. Какво общо имат с Русия Грипените знае само този ***. Чехия и Унгария, които ползват Грипени са по-близо до нас от Полша, Плевня!

392

Българин

преди 4 години

Самолетът за България е новият Грипен! Всеки, който лобира за *** Ф-16 е национален предател и трябва да бъде съден! Погнусен съм, че този човек ни е бил президент!!!

391

без илюзий

преди 4 години

До Башка Луд 1 4исто военно Грипена не е по слаб от су 35 2 русия има около 50 от тях а вси4ко друго им е по слабо от Грипена 3 русия е вражеска държава и няма да ни ги продаде а не ни и тябват