Веселин Марешки. Снимка: БТА

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отправи сериозни обвинения към народните представители и то не какви да е, а в зависимости. Според него някои депутати пият, пушат, дори употребяват наркотици, но той не назова конкретни имена. В същото време той е категоричен, че по-голямата част от представителите от неговата партия са трезвеници и че само двама пушат цигари. Именно избраниците му били пък тези, които вдигали нивото на Народното събрание и на народния представител.

"В сградата на Народното събрание излизат от определени места кълбета цигарен дим, някъде мирише на алкохол, в определени лица се забелязва употребата на наркотици и упойващи вещества. Аз заявявам, че нашата група е съставена от хора, придържащи се към здравословния начин на живот. Само двама от 12 пушат цигари, няколко човека са абсолютни трезвеници, нито един не употребява наркотици", отчете се, без да го питат, Марешки.

Той заяви, че са готови да подкрепят повикването на лаборатория, която да следи за чистотата на въздуха за цигарен дим и алкохол и да следи за психическата устойчивост на депутатите. Първи щели да се изследват представителите на "Воля".

По повод на поискания му имунитет от главния прокурор Сотир Цацаров Марешки даде да се разбере, че няма да се раздели доброволно с него. Той предпочита да се спази процедурата и да се направи парламентарна комисия, която да реши дали е виновен или не. Обвинението му е за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Марешки заяви, че ако комисията реши, че е виновен, след като бъдат разгледани всички документи, СРС-та и показания, той ще си даде имунитета, без да чака това да бъде гласувано в пленарната зала. В противен случай ще се търси отговорност от тези, които са го наклеветили.

По-рано главният прокурор поиска имунитетите и на други двама депутати - Светла Бъчварова-Пиралкова и Делян Добрев.

Добрев се отказа сам от имунитета си още във вторник, за да изпревари събитията и искането за това от страна на главния прокурор, тъй като той бе разследван и в миналото НС. Обвинението на Добрев е за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро, в качеството му на  министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Светла Бъчварова също съобщи в кулоарите на парламента, че ще се откаже от имунитета си. Тя е подсъдима по внесен обвинителен акт за сключване на неизгодни сделки между Селскостопанска Академия и "ЛИТЕКС КОМЕРС" АД, представлявано от Гриша Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase