Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири държави се опитват по един или друг начин да влияят на политическия процес в България, смята президентът ( 2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

"Русия, Турция, Македония и Сърбия -  тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България", отсече той пред Нова телевизия. 

Още по темата

Плевнелиев обвини Русия и Турция, че се опитали да повлият и в изборния процес.

"Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България", заяви той.

Според него има съмнения, че Москва финансира партии, че твърде често български политици посещават Русия като голяма часто от визитите въобще не минават през външно министерство.

Въпреки критиките, които отправи към наследника си Румен Радев заради опитите да се промени законодателството така, че да се забрани гласуването в чужбина на български избори, Пленелиев му пожела успех в работата му на "Дондуков" 2.

"Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото. Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи", каза още Плевнелиев.

Според него българите в чужбина са големи патриоти.

"Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България.  Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват", каза той.

Плевнелиев смята, че лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов е показал, че властта не е на всяка цена като си подаде оставката.

"Когато нямаш доверието на хората, че си обещал нещо и не си го свършил, вече не си легитимен да управляваш, а сега вече има доверието на избирателите", коментира той.

Според него това, че Борисов ще е премиер с трети мандат е историческо постижение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase