Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави преговорите за съставяне на ново правителство. Това обявиха от формацията в днешния ден, в който въпреки очакванията, до разговори за съставяне на кабинет не се стигна.

Вместо за преговори с патриотите, водещи фигури от ГЕРБ се събраха в партийната центарала, за да обсъдят управленската си програма.

Освен Бойко Борисов в преговорния екип за нова власт влизат още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев.

Още по темата

Този път лидерът на ГЕРБ е заложил на изцяло мъжки екип за разлика от преговорите за съставяне на "Борисов 2". Разговорите тогава се водеха от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а Борисов се включи в тях на финалната права.

Владислав Горанов обяви, че още е рано да се говори за министерства, а това, от което ГЕРБ нямало да отстъпят е Бойко Борисов да е премиер.

Той коментира исканията на Валери Симеонов с думите: "Ние не можем да забраним на господин Симеонов деветте депутати да претендират за всичко, но темата за това, кой да е премиер не е за дебат", каза Горанов, цитиран от БНР.

Той обясни, че дори и Веселин Марешки бил смегчил позицията си, след като се разбрало, че поста премиер е за Борисов.

Бившият финансов министър каза още, че БСП и ДПС не са партньори за разговорите. ДПС никога не са били потенциален партньор, уточни Горанов.

Правителството може да е готово до края на този месец или в началото на следващия, прогнозираха още от ГЕРБ.

На заседанието днес лицата на ГЕРБ са обсъдили детайли от предизборната програма, която трябва да бъде превърната в управленска.

"Едва тогава документът ще бъде предложен за обсъждане с евентуални партньори" каза Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

Приоритети на третото правителство с мандата на ГЕРБ се очертава да бъдат социалната сфера, реформата в администрацията и други реформи, които предстои да бъдат обсъдени.

Както Dnes.bg писа по-рано днес президентът Румен Радев вероятно ще свика парламента веднага след Великден и ще връчи мандата за съставяне на Борисов още на 19 април. Според източници от ГЕРБ лидерът им няма да се бави и веднага ще предложи състав на кабинет.

Самият Борисов бе цитиран да казва, че той ще състави правителство, а депутатите ако искат, да го гласуват.

На този етап лидерът на ГЕРБ е провел една явна среща с лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. След разговорите в петък тримата обясниха, че преговори по същество все още не е имало.

Пак в петък БСП официално обявиха, че няма да се включат в разговорите за съставяне на ново правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase