Снимка: БТА, архив
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще влезе в Народното събрание не от столичния 25-и МИР, а от Пловдив-град, където също бе водач на листата, съобщи “24 часа”. Така той отваря място в парламента за бившата вътрешна министърка Румяна Бъчварова, която иначе оставаше отвън.
Още по темата
 
В 25-и МИР с преференции депутат от ГЕРБ става 11-ят в листата Христо Гаджев. Той измества доскорошния енергиен министър Теменужка Петкова. Тя обаче влиза от Търговище, където е водач на листата.
 
Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов е избрал да влезе от Велико Търново и така освобождава мандат в Благоевград за Димитър Гамишев от Гоце Делчев.
 
Томислав Дончев избра да влезе от родното Габрово, благодарение на което депутат ще е Мария Илиева от столичния 23-и МИР. Тя бе кандидат-кмет на ГЕРБ при частичните избори в район “Младост”, на които стигна до балотаж, но го загуби от Десислава Иванчева.
 
Владислав Горанов ще влезе от столичния 24-и МИР и отвори път на втория в Силистра - бившия депутат Алтимир Адамов.
 
При Патриотите само лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе в две листи. Той предпочете да влезе в парламента от 23-и МИР в София, като така остави извън Народното събрание втората в листата Миглена Александрова от “Атака”. С решението си Симеонов гарантира депутатски мандати на своите съпартийци от Бургас Християн Митев и Йордан Апостолов.
 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ знаково влиза от Кърджали и освобождава мястото си в Търговище. Вторият в Кърджали - кметът Хасан Азис, вече се отказа от парламента.
 
Делян Пеевски отново ще е депутат от Пазарджик и така в парламента влиза Елхан Кълков от Благоевград.
 
Камен Костадинов влиза от Бургас и така отстъпва мястото си на бившия шеф на отбраната ген. Симеон Симеонов във Велико Търново. От тази листа на ДПС се отказа пък Ивелин Розинов.
 
Венка Кутева от листата на БСП във Велико Търново, която скочи напред с преференции, също се отказа и така освободи депутатското си място за четвъртия - местния лидер Валентин Ламбев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase