Снимка: архив, Булфото

Всеки шести от всички 240 депутати в новото 44-то НС е избран с преференция. Това става ясно от публикувания от ЦИК списък с всички кандидати за народни представители и получените от тях предпочитания на вота в неделя.

Така, точно 41 от мераклиите успяват да влязат в парламента благодарение на множеството преференции, с които са се изкатерили на челни от по-задните си позиции в листите, пише "Монитор".

Според Изборния кодекс рокадите на практика стават от второто място в листата надолу, тъй като водачът получава и всички бюлетини без отбелязана преференция. За да сработи пренареждането пък, съответният кандидат трябва да е бил посочен от поне 7% от избирателите на партията в района. Любопитното е, че повечето от депутатите, които влизат в НС по изричната воля на хората, са получили целенасочено предпочитание.

Само 17 от тях ги е огряла щастливата звезда и получават депутатско място по феномена 15/15, при който кандидатът е имал същия номер в бюлетината, както и съответната партия и така избирателите гласуват за него по инерция. Най-много объркали се има сред избирателите на червените, където в 9 листи 10/10 се е изкачил напред и влиза в парламента. Вчера обаче избраната по тази схема Венка Кутева-Петрова се отказа сама от своеобразния джакпот, като обясни, че има малки деца за гледане.

Гласоподавателите на ГЕРБ пък са се объркали в едва шест района с 11/11. Очаква се обаче и в тази партия кандидатите „щастливци“ да се откажат от депутатското място. По един избраник зад феномена 15/15 има и в листите на ДПС и Воля. Най-много народни представители, посочени чрез преференции, ще има ГЕРБ – общо 20.

Заради пренареждането на листите от новия състав на НС отпадна дори ексшефката на НС Цецка Цачева, която бе прередена от Владислав Николов и Пламен Петров, при това не по грешка. Сред най-разместените листи на ГЕРБ са тези във Велико Търново, Пловдив-Област, Благоевград.

Още по темата

В пиринския град дори последният 22-ри в листата – футболният съдия и кметски син Стефан Апостолов успя да си спечели място в парламента. Поставеният на 22-ро място в листата на БСП във Варна Иван Иванов също е успял да се изкачи на печеливша позиция. На не малко места пък подреденият на второ място е получил доста преференции, с което е успял да си опази депутатското място от жестоката конкуренция.

Такъв е случаят например във Враца и с ГЕРБ, и с БСП, които вкарват по двама депутати. Червеният Николай Иванов се е спасил от 10-ия, който му диша във врата. Красен Кръстев от ГЕРБ също за малко е щял да бъде изместен от 10-ия в листата.

В Кюстендил пък Иван Ибришимов от БСП е успял да се пребори за втория мандат с 4-тия в листата, а Иван Миховски от ГЕРБ в Ловеч също се спасява на косъм от 4-тия с 50 гласа повече. Някои кандидати, получили голям брой преференции, ще чакат на резервната скамейка, тъй като са успели да се изкачат до мястото преди влизане в НС.

Така например 11/11 във Велико Търново Георги Недев, ще чака за третия мандат, ако Цветан Цветанов реши да влезе от другия си район. В Силистра съпартиецът му Алтимир Адамов, който иначе е бил последен в листата, ще влезе ако водачът Владислав Горанов реши да стане депутат от столичния си район.

В Търговище Венка Стоянова с куп преференции ще чака решението на Теменужка Петкова. Изключителен карък пък се оказва третата в листата на ГЕРБ в Пловдив-Област Данка Зидарова-Люртова, чиято преференция не е сработила за малко със събраните 6,99%.

Междувременно вчера ЦИК потвърди с окончателните резултати от вота мандатите за петте партии в 44-тото НС. ГЕРБ влиза с 95 депутати, БСП с 80, "Обединени патриоти" с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12. Избирателната активност в неделя е била 54,07%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase