Снимка: архив, Булфото

Всеки шести от всички 240 депутати в новото 44-то НС е избран с преференция. Това става ясно от публикувания от ЦИК списък с всички кандидати за народни представители и получените от тях предпочитания на вота в неделя.

Така, точно 41 от мераклиите успяват да влязат в парламента благодарение на множеството преференции, с които са се изкатерили на челни от по-задните си позиции в листите, пише "Монитор".

Според Изборния кодекс рокадите на практика стават от второто място в листата надолу, тъй като водачът получава и всички бюлетини без отбелязана преференция. За да сработи пренареждането пък, съответният кандидат трябва да е бил посочен от поне 7% от избирателите на партията в района. Любопитното е, че повечето от депутатите, които влизат в НС по изричната воля на хората, са получили целенасочено предпочитание.

Само 17 от тях ги е огряла щастливата звезда и получават депутатско място по феномена 15/15, при който кандидатът е имал същия номер в бюлетината, както и съответната партия и така избирателите гласуват за него по инерция. Най-много объркали се има сред избирателите на червените, където в 9 листи 10/10 се е изкачил напред и влиза в парламента. Вчера обаче избраната по тази схема Венка Кутева-Петрова се отказа сама от своеобразния джакпот, като обясни, че има малки деца за гледане.

Гласоподавателите на ГЕРБ пък са се объркали в едва шест района с 11/11. Очаква се обаче и в тази партия кандидатите „щастливци“ да се откажат от депутатското място. По един избраник зад феномена 15/15 има и в листите на ДПС и Воля. Най-много народни представители, посочени чрез преференции, ще има ГЕРБ – общо 20.

Заради пренареждането на листите от новия състав на НС отпадна дори ексшефката на НС Цецка Цачева, която бе прередена от Владислав Николов и Пламен Петров, при това не по грешка. Сред най-разместените листи на ГЕРБ са тези във Велико Търново, Пловдив-Област, Благоевград.

Още по темата

В пиринския град дори последният 22-ри в листата – футболният съдия и кметски син Стефан Апостолов успя да си спечели място в парламента. Поставеният на 22-ро място в листата на БСП във Варна Иван Иванов също е успял да се изкачи на печеливша позиция. На не малко места пък подреденият на второ място е получил доста преференции, с което е успял да си опази депутатското място от жестоката конкуренция.

Такъв е случаят например във Враца и с ГЕРБ, и с БСП, които вкарват по двама депутати. Червеният Николай Иванов се е спасил от 10-ия, който му диша във врата. Красен Кръстев от ГЕРБ също за малко е щял да бъде изместен от 10-ия в листата.

В Кюстендил пък Иван Ибришимов от БСП е успял да се пребори за втория мандат с 4-тия в листата, а Иван Миховски от ГЕРБ в Ловеч също се спасява на косъм от 4-тия с 50 гласа повече. Някои кандидати, получили голям брой преференции, ще чакат на резервната скамейка, тъй като са успели да се изкачат до мястото преди влизане в НС.

Така например 11/11 във Велико Търново Георги Недев, ще чака за третия мандат, ако Цветан Цветанов реши да влезе от другия си район. В Силистра съпартиецът му Алтимир Адамов, който иначе е бил последен в листата, ще влезе ако водачът Владислав Горанов реши да стане депутат от столичния си район.

В Търговище Венка Стоянова с куп преференции ще чака решението на Теменужка Петкова. Изключителен карък пък се оказва третата в листата на ГЕРБ в Пловдив-Област Данка Зидарова-Люртова, чиято преференция не е сработила за малко със събраните 6,99%.

Междувременно вчера ЦИК потвърди с окончателните резултати от вота мандатите за петте партии в 44-тото НС. ГЕРБ влиза с 95 депутати, БСП с 80, "Обединени патриоти" с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12. Избирателната активност в неделя е била 54,07%.

Коментари Напиши коментар

16

Съвет

преди 5 години

Ако новота правителство , ако го има, не принуди бизнеса да увеличи мин. раб. заплата и мин. пенсия двойно , ще искара само няколко месеца. Ножа е опрял до кокал и това трябва да е единствен приоритет. Всичко друго е глупост.Иначе България умира.След като прозводителността е 40% от средната за ЕС а заплатите са 20 , значи това е възможно без никакъв проблем.И друго: Реформи само без финансиратне.

15

преди 5 години

И какво искат от народа ,тези които сами прават далавери дори с изборите -убава рабата ама ......... .)

14

Някой

преди 5 години

Един "изместен", друг "заместен"... Е? И какво от това? Пак БКП си е на власт чрез лакеите си от ДС! Нищо добро не очаква нас - Обикновените хора. Пак беззаконие, нагласени търгове за обществени поръчки, гръмналти банки, рушвети, стада мързеливи чиновници които ме гледат така, все едно съм им изял "третото" когато трябва да си свършат работата и аз държа това да стане в срока посочен от закона... И такаи ще си бъде докато БКП продължават да са на власт!