Снимка: МЗ

Служебният здравен министър Илко Семерджиев пусна заповед, с която назначава за шеф на Фонда за лечение на деца от д-р Тинка Троева.

Още по темата

Тя заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари заради скандала около 9-годишния Байрям Али, който се нуждае от бъбречна трансплантация в чужбина, но ден преди да замине за Германия, близките му са научили, че  тя няма да се осъществи.

В крайна сметка след намесата на Семерджиев в края на миналата седмица стана ясно, че детето ще получи нужното лечение в чужбина.

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт, информират от пресцентъра на МЗ.

Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира "Детски болести". Има магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от Университета Билефелд, Германия.

През 1986 г. тя придобива и специалност по "Социална медицина", а през 1989 г. -  по "Медицинска информатика" и "Здравен мениджмънт" в Медицинска академия - София. 

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в  37-то и главен съветник в 38-то Народно събрание.

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност  в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция. 

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи.

През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.