Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов смята, че България трябва да излезе от валутния борд, който може естествено да прелее в членство на България в еврозоната.

Но дори и да не се обърне към еврото, страната трябва да скъса с валутния борд, категоричен е някогашният министър-председател.

Според него паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика.

Още по темата

"При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", каза още Костов, цитиран от БНР.

Според него БНБ трябва да може да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране.

"Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", коментира още той.

Костов смята, че валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото.

"Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка", каза експремиерът.

Според някои анализи обаче, ако влезе в еврозоната, България може да последва съдбата на Гърция.

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов смята, че голяма част от проблемите, свързани със задлъжнялостта на отделните държави членки, може да се обясни с приемането на еврото.

"Икономиките работят с различна ефективност, имат различна структура и различна способност да създават добавена стойност. Когато една икономика не действа толкова ефективно, колкото действа германската например, тогава вътре в нея се натрупват дисбаланси", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Хитов трупането на дългове се превръща в единствения вариант за поддържане на баланс от южните държави.

Той смята, че българската икономика е много по-ниско ефективна от гледна точка на функциониране спрямо ядрото на еврозоната.

"Това означава, че дисбалансите в икономиката на страната непрекъсното ще се разширяват, ако България не разполага с механизъм, с който да ги тушира. По този начин България рано или късно ще стигне до ситуацията на Гърция", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase