Европейската комисия е замразила плащанията по оперативната програма за наука и образование за България. Това заяви днес отново в Брюксел министърът на образованието Николай Денков.

Във вторник Европейската комисия обяви, че прекъсване на плащанията няма, а само се води диалог с българските власти във връзка с одитен доклад от Брюксел, който още е на чернова.

Според Денков обаче освен разговори, Еврокомисията е изпратила и предупредително писмо, в което се представят заключенията от доклада с откритите проблеми и се предупреждава, че докато не се намери решение, междинните плащания ще бъдат временно спрени.

Още по темата

Очакваме в скоро време да започнем преговори и ако успеем да ги убедим (ЕК, б.а.), че разбираме структурния проблем за нуждат от разделяне на функциите, до 3-4 месеца максимум плащанията могат да бъдат възобновени, обясни служебният министър.

Ако България обаче не успее да се справи с преговорите и се стигне до "по-сериозни санкции", плащанията по програмата могат да останат във фризера до 6 месеца, предупреди той.

Денков обясни, че е бил принуден да алармира за проблема заради изтичане на информация в медиите. Роден сайт съобщи за проблема, като се позова на сведение, получено чрез имейл с неразпознаваем адресат. Впоследствие Николай Денков и бившият просветен министър Меглена Кунева влязоха в ожесточен спор спрени ли са европейските пари и кой е виновен. Според Кунева замразени или спрени пари няма, не съществува и заплаха за европейските средства.

Проблемите с програмата били заложени още при нейното създаване. Сред авторите й е и настоящият служебен министър. Той подаде оставка като зам.-министър, след като Кунева оглави министерството през февруари 2016 г.

Служебният министър обаче говори за два основни проблема, свързани с управлението на оперативната програма, където по решение на Кунева осигуряващият парите и изпълнителят на проектите е бил преобразуван в едно и също юридическо лице в противоречие с изискванията на Брюксел за управление на европейски средства.

Другият проблем е свързан с проблеми с конкурсни сесии за определяне на печаливши проекти от предишни периоди.
Европейската комисия обясни по-рано тази седмица, че докладът със заключенията от направената ревизия не е готов, но Брюксел и София обсъждат предварителните изводи като уточняват какво трябва да се направи, за да се отстранят нередностите.

Липсата на окончателен доклад от европейските одитори беше индиректно потвърдена и от министър Денков. Той обаче заяви, че  България не може да си позволи да губ време в очакване на официалния документ и се опитва да представя решения в очакване "в скоро време да започнем да преговаряме".

България за първи път има целенасочени европейски средства за модернизиране на образованието и науката. Между 2014 и 2020 г за страната са заделени 596 млн евро от европейския бюджет и 77 млн евро национално съфинансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase