Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано вчера от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, заяви високопоставен източник от Комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система", заради което БСП ще блокира ратификацията й в Народното събрание, ако спечели изборите.

Още по темата

"Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

Опасенията за приватизиране на публични услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за които БСП твърди, че ще бъдат насилствено раздържавени чрез СЕТА, също бяха опровергани.

Според търговското споразумение с Канада държави, които са решили да не приватизират такива услуги, ще могат да запазят ограничителния режим. В тези от тях, където те са либерализирани - властите поемат единствено ангажимент да не дискриминират канадските инвеститори спрямо други чуждестранни и местни компании.

Нищо в споразумението не спира местните власти в европейските държави да променят мнението си и да се откажат от раздържавяването на публичните услуги, ако опитът им се окаже неудачен, увери официален източник от Комисията.

"Ако този политик си държи на думата, то СЕТА ще бъде ратифицирано от България, тъй като в него няма разпоредби за ГМО и за приватизацията на публичните услуги, а канадското телешко присъства само виртуално на европейския пазар", заяви източник от Еврокомисията, който е бил ангажиран с преговорите по СЕТА.

В същото време от Комисията увериха, че дори БСП да блокира ратификацията на СЕТА в Народното събрание, разпоредбите, свързани с отпадането на визовия режим, ще се прилагат, както е договорено - от 1 май за притежателите на канадски и американски визи и от 1 декември - за всички останали български граждани. Тези разпоредби са влезли в сила още през октомври при подписването на СЕТА от страните членки и Канада.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо благодари днес на Европейския парламент за ратификацията на търговското споразумение СЕТА. В реч пред евродепутатите в Страсбург той заяви, че то е в интерес на гражданите, ще подобри начина им на живот и доходите им и ще им осигури работни места. Освен това политическата среда ще стане по-предвидима и по-прозрачна за фирмите.

"Пътят не беше лесен, но беше важно да го направим, защото търговията трябва да работи за хората", каза премиерът. Той даде за пример канадските ботуши, които щели да поевтинеят с 13% в Европа заради отпадането на търговските мита, предвидено чрез СЕТА.

"Най-доброто в отношенията между Европа и Канада тепърва предстои", заяви Трюдо. Той добави, че предвид последните промени в Европа и на американския континент, "целият свят има нужда от силна Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase