Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

"Да, България" на Христо Иванов, която заради жалби бе спряна от самостоятелно явяване на изборите, ще участва във вота в коалиция не само с ПП "Зелените", но и с ДЕОС. Това обявиха пред Bulgaria ON AIR  председателя на ДЕОС Виктор Лилов и съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев.

Още по темата

"Коалицията между нас и "Зелените" беше ясна преди доста време. Съмишленици сме с огромна част от привържениците на "Да, България". Ценностна коалиция трудно може да бъде разклатена. Фактът, че трите политически организации заставаме заедно в името на ясни цели, ще допринесе за това да имаме много добро представяне на изборите", коментира Виктор Лилов.

Той уточни, че тежестта на трите партии в коалицията е различна, а ДЕОС е най-малкият партньор.

Лилов подчерта, че ДЕОС е класическа либерална партия, която никога няма да отстъпи от правовата държава и евроатлантическата ориентация.

Той определи "Нова република" като естествен ценностен партньор и призна, че се надява новоучредената партия на Радан Кънев да влезе в парламента.

Владислав Панев се съгласи с мнението на Лилов и също вижда в лицето на "Нова република" най-логичния партньор в евентуален следващ парламент.

Съпредседателят на "Зелените" уточни, че конкретната коалиционна форма е станала ясна буквално през последните дни и часове заради обстоятелствата около "Да, България".

"Това е естественият път, генезисът и на трите партии е горе-долу един и същи. Имаше продължителни разговори около 24 часа и ние поставихме нашите искания, а голяма част бяха приети. "Зелените" и "Да, България" са абсолютни партньори в бъдещи действия на коалицията, решенията ще се взимат с консенсус", обясни гостът в "България сутрин".

По думите му най-важното в случая е интересите на България да бъдат защитени. Владислав Панев сподели, че е голям оптимист, че вълната ще продължи и след 26 март. Той очерта хоризонт на развитие и действие от 10-15 години.

Още по темата гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase