Снимка: архив "Булфото"

Амнезия за пари и имоти обхвана част от първите хора в държавата. Стотици министри, депутати, магистрати и други топ чиновници са пропуснали да декларират част от имането си и това на половинките си в задължителните имотни декларации пред Сметната палата.

Одитната институция извади на светло 323 публични личности, които са укрили доходи и имоти в подадените от тях имуществени декларации за 2015 г., пише вестник "Сега".

По някаква причина те са се "разсеяли" и са пропуснали да обявят доходи, задължения или придобити дялове на съпрузите и съпругите си.

Сред небрежните са тогавашните вицепремиери Меглена Кунева и Ивайло Калфин, 12 вече бивши депутати, магистрати и шефове на комисии.

Кунева е в нарушение, защото не е подала данни за доход от наем на съпруга си за 12 649 лв. Калфин пък не e вписал ипотека върху апартамент за 74 000 лв.Депутатът от РБ Станислав Иванов е пропуснал да обяви лизинг на юридическо лице в размер на 333 547 лв. Колегата му националист Станислав Станилов е забравил да декларира около 2700 лв. приходи от стопанска дейност.

Валери Жабланов от БСП е спестил информация за закупено жилище. Димитър Горов (БСП) е забравил да опише дяловете на съпругата си в ново търговско дружество. Кирчо Карагьзов пък не е декларирал, че половинката му е придобила нива от 12 декара в село Безмер.

Докладът на Сметната палата показва, че депутатите не са единствените неизрядни публични личности.

Сред нарушителите се оказват и не малко магистрати. Част от тях: Маринка Чернева - съдия във ВАС, не е декларирала придобиване на урегулиран поземлен имот с площ 799 кв. м в близкия до София курорт Банкя; Теодора Георгиева и Цветанка Борилова, прокурори в Софийската градска прокуратура, не са вписали дялове на съпрузите си.

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която бе зам. финансов министър, преди да оглави КФН, също се е "разсеяла" и не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 5700 лева. Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов не е уведомил за 3564 лв. доходи на съпругата си от наем.

На проверка са подложени 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларация до 13 септември 2016 г. Проблем с несъответствията в декларациите имат 2.15% от тези, които са ги подали, отчитат още от Сметната палата.

Парадоксалното е, че никой от управляващите не носи наказателна отговорност, ако пропусне да впише имот или доход в декларацията си или дори ако излъже в нея, пише изданието.

Според закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, само лице, което изобщо не подаде декларация в срок, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е от 2500 до 5000 лв.

Коментари Напиши коментар

33

Ники

преди 4 години

И какво следва от това?
Нищо.
Сметна патата защо съществува, освен да раздава заплати, бонуси и да праща на екскурзии - извинете командировки?

32

През просото

преди 4 години

Всеки си прави каквото иска, особенно тези отгоре. Тези ощетяват нас-бедния народ като тези пари могат да се използват за нещо полезно.
Пак ще ви дан пример от САЩ защото те напредналите страни са го измислили но у нас сме свикнали само да забравяме и крадем. В момента в който се спат кражбите ще се оправим но няма да стане защото лапачите отгоре са много докато населението гние в мизерия.
В САЩ като получиш писмо от IRS и припадаш. Обявяваш си таксите и се молиш да не забравиш нещо.

31

Анонимен

преди 4 години

Когато вземат чуждото не забравят .Хора които са научени само да вземат трудно дават.