Снимка: "Булфото"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви създаването на новия десен проект – надпартийна платформа "Нова република".

Заедно с Кънев старт на инициативата дадоха и други представители на ДСБ, Гражданския съвет и представители на граждански организации.

Сред тях бяха бившият министър и кандидат-президент Трайчо Трайков, депутатите Мартин Димитров, Борис Станимиров, Методи Андреев и др.

Една от първите цели на новата партия е избор на независим зам.-главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне работа по ключови афери и по работата на агенции и институции.

Още по темата

"Днес представяме ясна идейна надпартийна платформа, на тази основа започваме контакт с партийни и неправителствени организации и отделни личности, очаквайте още другата седмица учредяване на политическо обединение", каза Кънев, цитиран от БТА.

По време на днешното събитие бе отправена и оферта за общо явяване на изборите към формацията на Христо Иванов Движение "Да, България".

Кънев обяви, че "Нова република" е против явяване на изборите във формат РБ-2.

"Ние сме алтернатива на ГЕРБ вдясно и гаранция срещу коалиция между ГЕРБ и БСП", каза лидерът на ДСБ.

Трайчо Трайков обясни, че платформата в името на нова българска република е основана върху образована нация, силни институции, върховенство на закона и война с корупцията, малка непартийна и работеща администрация.

"Повече от всякога България има нужда от алтернатива в дясно център - принципна, разумна и честна", каза и Мартин Димитров.

"Нова република" се обяви за отмяна на данък "Уикенд" и "метла за агентурата на олигархията, която брани картелите и монополите".

В платформата е записано и незабавно увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени с 20 на сто, но не "на глава", а с оглед на конкретни заслуги.

Предвижда се политика в интерес на българските семейства и преодоляване на демографската криза, социална политика, обърната към слабия и страдащия, силна връзка между българите у нас и зад граница, опазване на природата. Ще забраним рекламата на хазарт в медиите, заяви още Радан Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase