Снимка: архив Reuters

Депутатите направиха подарък на собствениците на мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери като за Нова година.

Още по темата

Те приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането, според които ще може да сключва задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само за лятото за този тип превозни средства.

Срокът на полицата може да е по-кратък срок от една година, но не по-малко от 30 дни
.

През пролетта рокери многократно протестираха срещу решението на парламента – собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка "Гражданска отговорност", независимо, че през есенно-зимния сезон използването на този тип превозни средства е невъзможно.

Недоволството на собствениците на мотори и кемпери беше свързано и заради приетите тогава промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка "Гражданска отговорност".

Така че днес депутатите ревизираха собственото си решение, взето преди някоко месеца. Причината – "съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства".

"По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване", мотивираха предложените промени вносителите им.

Коментари Напиши коментар

15

Колев

преди 5 години

Влязало ли е в сила това решение за 6-мес застраховки,тук във Варна застрахователите не са чували за такова нещо .Имам кемпер и чакам за по добри дни,като не ползвуваш не плащаш.Да но в БГ трудно се взема такова решение

14

Пфу....!!!!

преди 6 години

Коригират закон, с който щяха да се вкарат в разправии. Питах в КАТ, спрян ми е мотора от движение, заради липса на гражданска, как го пускам в движение? Отговор - сключваш гражданска, носиш полица и талон в КАТ и готово. Колко струва-отговор-нищо! Добре де, казвам, в Габровско, ако има5000 двуколесни МПС, и ви се изсипят март месец, кво правите...? Отговор - умен поглед с примигване.

13

Богнострокулум

преди 6 години

До СтоянАз се чудя защо не важи за всяка едно превозно средство? Ако искам ще си карам колата , ако искам - няма. Обаче карам ли без гражданска- глоба!!! А да се разбере имам или не гражданска е просто елементарно- с нужния софтуер и камери за наблюдение, може във всеки един момент може напълно автоматично да се провери една кола има ли активна гражданска, или не. Да не говорим , че по принцип е идиотско гражданската да е за МПС, а не за водача на МПС-то.