Снимка: архив Reuters

Влиятелна неправителствена организация публикува писмо с критики към България заради съществуващата в законодателството забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания.

Организацията на непредставените нации и народи /UNPO / е една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права. Нейната реакция е от вчера и тя е отговор на внесената преди време от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк петиция срещу забраната преди избори у нас да се прави кампания на друг език, освен български.

Още по темата

Инициативата за петицията бе на бившия лидер на ДПС, а сега на ДОСТ Лютви Местан. От новата му партия днес реагираха остро на липсата на признание за усилията му от страна на движението.

В писмото си UNPO изразява загриженост заради въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.

Според организацията това е дискриминация и нарушение на много международни актове, по които България е страна. Сред тях са Договорът от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната", смятат още от UNPO.

Организацията призовава българското правителство да измени дискриминационния текст от Изборния кодекс,  така че да се позволи използването и на други езици.

Така, смятат от UNPO, ще се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания.

От ДОСТ коментираха, че са удовлетворени от реакцията на Организацията на непредставените нации и народи, напомняйки, че тя е в отговор на инициатива, подета от лидера им Лютви Местан.

"Друг е въпросът, че активиралите се евродепутати нямат доблестта да признаят дължимото авторство на онези, които разгърнаха тази концепция и поеха тежка лична и политическа отговорност да заведат дело срещу България в Съда в Страсбург, откъдето ще дойде всъщност крайното решение на казуса в полза на естествените права на малцинствата в България", се казва в позиция на партията, подписана от зам.-лидера й Марияна Георгиева.

Тя упреква бившите си съпартийци в липса на морал, който се боят да носят заради силната сянка на Местан.

"И още нещичко – флиртът пред бащиците им днес не минава през съкровеността  на майчиния език, не може да се обезпечава с чувствителността на малцинствата.  Отърсете се от комплексите си, господа, и знайте, че и в политиката има история и хроника, ако не памет“, завършва Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase