Снимка: Булфото, архив

Макар че премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета, ГЕРБ не оттегли проекта на бюджет за следващата година, който подготви и днес парламентарните комисии ще обсъдят.

Още по темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Същевременно той изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания.

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. Според него обаче популизма не е феномен само за България.

"В цяла Европа има една илюзия, че хората могат да харчат повече отколкото изкарват. Вероятно ще трябва се мине и през това", посочи Горанов. Той смята, че политиците не бива да казват на хората това, което те искат да чуят, а това, което е правилно.

"Популизмът е това, което хората искат да чуят, ако утре се зададе въпросът: "Искате ли да плащате данъци?",  знаете какъв ще е отговорът", настоя финансовият министър.

Владислав Горанов призна, че явно ГЕРБ има доста грешки пред избирателите, които са довели до загубата на Цецка Цачева на президентския вот.

"Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията", коментира той и допълни, че ГЕРБ вече от десет години е във властта и вероятно има и някакво изхабяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase