Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase