Снимка: архив, Булфото

Външният министър Даниел Митов е разпоредил на посолството ни в Лондон да проучи процедурата и изискванията за поставяне на паметна плоча на лобното място на писателя Георги Марков на моста "Ватерло".

Това става ясно от писмен отговор на дипломат номер едно на въпрос на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и от ГЕРБ Методи Андреев.

Митов уверява, че МВнР има готовност веднага да задейства инициативата на тримата депутати след получаване на положителен отговор от съответните британски институции.

Според Димитров, Славов и Андреев дейността на Георги Марков е значима не само за България, но и за целия демократичен свят, а пък именно Великобритания е страната, която дава подслон и трибуна на писателя в годините на изгнание до неговата насилствена смърт, отговорност за която носят тайните служби на комунистическа България.

След като на площад "Журналист" в столичния район "Лозенец" беше поставен паметник на писателя и демократ, хората питат дали не е възможно и на лобното му място да бъде поставен мемориален знак, обясняват депутатите.

Според тях Марков е не само писател, но и родолюбец, който смело и с цената на живота си изобличава извращенията на комунистическия режим и със "Задочни репортажи на България" дава надежда за промяна на хиляди потиснати хора само у нас, но и в останалите страни от комунистическия блок.

Превърнал се в един от най-яростните критици на тоталитарния строй и на едноличното управление на Тодор Живков, Марков е обявен за „враг на народната власт“ и убит на 11 септември 1978 г.

Убийството на писателя предизвиква изключително широк обществен резонанс и на практика оттогава не престава да се коментира и разследва – криминално, журналистически, а и в чисто морално-етичен аспект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase