Снимка: архив, Булфото

Независимостта на една нация не може да се чака отвън - да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Така президентът Росен Плевнелиев коментира днешната 108-а годишнина от обявяването на независимостта на България.

Още по темата

"Има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие", пише президентът и допълва, че нашите държавници са извоювали достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави.

Независимостта се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум, посочва Плевнелиев.

"Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения", пише още президентът.

По думите му затова днес повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. "Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци", призовава той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase