Кадър: "Нова телевизия"

Турският президент не заздравява властта си, а напротив – тя отслабва, смята бившият депутат от ДПС Осман Октай.

"Ситуацията в Турция е много сложна и се усложнява всеки ден, а това отслабва властта на Ердоган, въпреки че той разчита на площадната демокрация", каза Октай пред Нова тв.

Още по темата

Той разкри, че турският президент е наричан "убиец" в северните части на страната и е често критикуван от опозицията.

Според него ситуацията е тревожна и по отношение на България. Той прогнозира, че Турция ще започне да посочва гюленисти в страната ни, както ще го направи и в други държави.

"В България живеят 1,5 млн. мюсюлмани, които Ердоган е готов да употреби", каза още Октай в коментар на совалките на премиера Бойко Борисов в Турция и Германия.

Бившият депутат похвали Борисов, че е успял да постави България в дневния ред на събитията.

"Хубаво е за всяка държава, колкото и малка да е, да е в дневния ред на историческите събития", каза той. Според Октай обаче друг въпрос било до каква степен исканията на Борисов са адекватни на проевропейската политика.

Бившият депутат обясни и че му е направило неприятно впечатление демонстрацията с посещението на Лютви Местан в Турция ден преди визитата на Бойко Борисов.

Октай разкри и че към България е имало натиск да се регистрира ДОСТ и когато това е станало отношението на Турция към нея се е променило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase