Снимка: архив, Bulphoto

Депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, сам е свалил имунитета си, поискан му от главния прокурор Сотир Цацаров, за да може да бъде образувано дело срещу него за пътни нарушения и възпрепятстване на орган на власт.

Още по темата

Заявлението си Бат Сали е подал на 11 юли, а председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че вече е уведомила за това Цацаров.

И двата инцидента, за които прокуратурата иска имунитета му, са станали на 1 май. На път от Пазарджик към Костенец народният представител изпреварил три пъти с високопроходимия си автомобил "Мерцедес" в участък, в който маневрата изобщо е забранена.

Нарушението е регистрирано от полицаи, участвали в спецоперация. Един от служителите на МВР подал сигнал със стоп палка на Методиев да спре, но той, вместо да се подчини, помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори дал газ.

Малко по-късно на същото място полицейските служители спрели за проверка микробус, в който пътували седем души. Един от тях нямал у себе си документи за самоличност и след справка за идентифицирането му полицаите искали да му съставят акт за административно нарушение.

Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват полицаите да не съставят акт и да ги заплашват, като повтаряли, че ще дойде "шефът" и "ще видят какво ще стане с тях". Един от тях се обадил на Бат Сали.

След разговора Методиев веднага тръгнал към мястото, като междувременно се обадил на началника на РПУ Костенец и му обяснил, че полицаите са спрели микробус с футболния отбор на ромите от Самоков. След като не срещнал желаното съдействие, депутатът заявил, че се връща при "своите хора" и затворил телефона.

Отново на мястото на проверката Методиев започнал грубо да държи сметка на полицаите защо пишат актове на "неговите хора", извадил депутатската си карта и я размахвал демонстративно, а след това започнал да се държи още по-грубо и цинично.

Той поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, както и да му предоставят всички съставени от тях актове, след което ги заплашил, че ще ги уволни и "след три дни ще се видят вече цивилни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase