Снимка: МС
fallback

Премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни може да се включи в нов транспортен коридор Иран - Армения - Грузия - България. Борисов съобщи, че предложението дошло при разговорите му днес с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири.

"Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", отбеляза премиерът, цитиран от БТА. По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа.

В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, добави премиерът. Борисов припомни за проекта за изграждане на европейски газов хъб "Балкан" у нас, който също ще бъде тема на срещата на експертите.

Днес са били водени и разговори за ядрената енергетика - за възможностите, които има България като потенциал. Премиерът посочи, че след обяд ще има разговори между енергийните министри, на които те ще обсъждат по-подробно темата.

Тема на днешните разговори са били също сътрудничеството в областта на селското стопанство, на транспорта и комуникациите, на туризма. Обсъдена е и възможността за съдействие на Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Темата ще бъде коментирана между финансовите министри и със съдействието на министъра на външните работи ще се направи необходимото и на европейско ниво, коментира Борисов.

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири акцентира на добрите взаимоотношения между двете страни в миналото и спада, който е отбелязан по време на санкциите. Надявам се със заявената сериозна политическа воля да бъдат съживени тези отношения, заяви домакинът.

По думите му фактът, че днес в Иран е пристигнала такава делегация от България, включваща и представители на частния сектор, говори за това, че сериозната политическа воля ще премине в изпълнение.

Джахангири отбеляза също, че тема в днешните разговори са били сътрудничеството в сферите на нефта, газа, нефтопреработвателната промишленост, енергийните източници и земеделието. Заявена бе и готовност да се подпомага частният сектор в двете страни, за да могат да се извършват инвестиции.

Малко по-рано днес в културно-историческия комплекс Саадабад се проведе официалната церемония по посрещането на премиер Борисов, който е на официално посещение в Ислямска република Иран.

След двустранните разговори бяха подписани три меморандума за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, в областта на инвестициите и в областта на малките и средни предприятия.

В края на срещата министър-председателят Бойко Борисов покани своя ирански колега да посети България в скоро време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 8 години

Е сега да излезе шута щот на Русия й е скучно

73

БГ

преди 8 години

ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН,КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ МИНЕ ЗА ДА ПОУМНЕЕ ЧОВЕК,МНОГО ОТГОВОРИЛИ ТЕ,ЗАВИСИ ОТ ЧОВЕКА,КАКЪВ МТАРИАЛ Е.

72

БГТРАКИЕЦ

преди 8 години

ТО ЩЕ ИДНАСЯМЕ МЕД,АМА ПЧЕЛАРИТЕ СА НА СВЪРШВАНЕ,ПОВЕЧЕТО СА ЛОШ МАТЕРИАЛ,А ПЪК МЛАДИ НЯМА,КАКВО ДАДОВИЯ ЩЕ ИЗНАСЯМЕ, И ОТ АРМЕНИЯ ПРЕЗ КЪДЕ ЩЕ МИНЕ.ИЗОЩО ГОЛЕМИ СМЕ БАЛЪЦИ,ЛЪЖАТ ДЕНЕМ И НОЩЕМ,ЗИМЕ И ЛЕТЕ.КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ТАКАВА НИ Е ОРИСИЯТА.

fallback