Снимка: архив Bulphoto

Държавните професионални училища стават общински от 1 август и ще се финансират от съответните общини. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение.

Изключение от това правило са помощните, спортните училища, както и тези по изкуствата и в чужбина.

Целта на прехвърлянето на професионалните училища към общините е те да отговарят конкретно на местните потребности от среднисти със съответната професионална квалификация.

От БСП обаче предупредиха, че има риск от закриване на техникумите, когато попаднат в ръцете на общинските съвети заради липсата на достатъчно средства.

В момента има недостиг в около 170 професии на специалисти със средно образование, с 30% са намалели учениците в професионалните гимназии, каза червената Мариана Бояджиева.

От правителството, което е вносител на промените, обясняват, че промените се налагат заради привеждане на този закон в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование.

Променят се изискванията за придобиване на професионална квалификация от ученици и лица, навършили 16 години – входящо минимално образователно и квалификационно равнище, продължителност на обучението и изходящо образователно и квалификационно равнище.

Регламентират се изискванията за разработване на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии, рамковите програми, учебните планове и учебните програми.

Точно са определени целите, съдържанието и характеристиките на видовете професионална подготовка. Променено е съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото обучение, в. т. ч. и на практиката в реална работна среда и се разширява обхватът на местата за провеждане на практическо обучение.

По отношение управлението на системата на професионалното образование и обучение се разширяват правомощията на просветният министър относно утвърждаване на допълнителен държавен план-прием и типовите учебни планове по специалности от професии в съответствие с изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование.

Осигурява се поддържане на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху дейността им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase