Снимка: архив Булфото

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви от Москва, че България не трябва да допуска да бъде превърната в заложник на западните регионални "ястреби", които се опитват да я използват срещу Русия.

Бившият президент е гост на конгреса на "Единна Русия". На кръгла маса, част от форума, той обясни, че за него дилемата на България "Европа или Русия" винаги е била измислена.

Още по темата

"През първото десетилетие на сегашния век, веднага след като България стана член на Европейския съюз и НАТО, отношенията с Русия бяха най-активни и плодотворни и успяхме заедно с президента Путин да постигнем важни договорености в интерес на двете страни", каза Първанов.

Той обясни, че България трябва да е лоялен член на ЕС, но и да отстоява правото си да заема специфична позиция в отношенията с Руската федерация.

"Длъжни сме да станем част от политическите и дипломатическите усилия за решаване на конфликтите и проблемите", каза лидерът на АБВ.

Той обясни, че съратниците му, но и повечето българи, отхвърлят санкциите срещу Русия.

"Винаги сме твърдели, че санкциите са не просто непродуктивни, те са вредни като инструмент на международните отношения", каза още Пръванов.

Според него от тях страдали не правителствата, а народите и особено бизнесът.

В изказването си Първанов подчерта и необходимостта от изключване на войната от арсенала на международната политика и укрепване на системата за международна сигурност, в  чийто център стои ООН.

Лидерът на АБВ изказа убеждение, че съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и против Русия и призова за снемане на санкциите против Руската федерация.

Първанов коментира и ситуацията в Югоизточна Европа и най-вече в областта на енергетиката. Той се обяви за възобновяване на диалога по големите енергийни проекти за доставка на енерго ресурси и бъдещето на ядрената енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase