Снимка: архив, Reuters

Появилите се публикации, според които Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море, предизвикаха разнопосочни реакции в парламента.

Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган, твърди "24 часа".

Според Янко Янков от ДПС война с Русия е невъзможна дори в най-болните амбиции на някои политици.

Още по темата

Никой не е толкова луд, за да вземе такова решение, война между НАТО и Русия означава унищожение на света, отсече той и добави, че трябва винаги да сме с ЕС, но никога против Русия.

Янков настоя, че трябва да има стабилност и сигурност на българската държава, защото тя е важна за инвестициите и качеството на живота.

"Ние не трябва да си създаваме врагове, нямаме намерение да нападаме никого, България трябва да е уважавана част от интегрираната система на ЕС", коментира още той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов настоя, че преди да се говори каквото и да било, трябва да има официална позиция на турската страна и на българското правителство.

Въпреки това той призна, че личното му мнение е, че договорът с Турция за реадмисия е изключително важен.

"Бих предпочел да влезем в един общ флот в Черно море срещу евентуална руска агресия, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция", заяви Симеонов и се мотивира, че когато има две злини, е по-добре да се избере по-малката.

Според него отношенията между две държави не могат да се градят на слухове, а по принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни отношения срещу никого, включително и срещу Русия.

Социалистът Ангел Найденов обяви, че БСП напълно подкрепя отказа за участие в инициативата за съвместен ход в Черно море.

Споделяме аргументите за това. В последно време ставаме свидетели на едно изобилие на инициативи на президента и на военния министър Николай Ненчев в сферата на отбраната, което не е признак на продуктивност, а по-скоро влияе на спиралата на ескалация за напрежение в Черно море, коментира той.

Найденов смята, че решението на Турция е не просто оттегляне от един документ, а пряко нарушаване на споразумението с ЕС, което е неприемливо.

Поведението на Турция не спомага за развитието на диалога и на двустранните отношения между Турция и България, обобщи социалистът.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок допусна, че не е изключено да има едностранно прекратяване на споразумението заради обтегнатите отношения между Турция и ЕС.

Той смята, че българската дипломация, която в последните години е довела до добри резултати в отношенията ни с Турция, ще успее да предприеме нужните действия и да се справи със ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase