Снимка: архив, Булфото

Българското правителство е продължило да депортира хора, смятани от него за заплаха за националната сигурност, и е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната, се казва в годишния доклад на Държавния департамент за терористичната заплаха по света.

Българското правителство работи за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични действия и за засилване на своите възможности в областта на правоприлагането, като криминализира чуждестранните терористични бойци, разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и обявява планове за подготвяне на всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, се посочва в документа.

САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма, за да засилят сътрудничеството помежду си, се казва в доклада. В групата влизат представители на различни ведомства на българското правителство.

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан, посочва Държавният департамент.

В частта за законодателството, правоприлагането и граничната сигурност се казва, че специализираните правоприлагащи служби по принцип са добре екипирани и получават подходящо обучение, но се отбелязва, че се набляга главно на София и липсват ресурси в други регионални центрове. Посочва се, че специализираният съд за организираната престъпност и неговата прокуратура от юли са получили юрисдикция за всички случаи на тероризъм в страната, но че служителите на съда нямат експертизата за подобни случаи.

След терористичните атентати от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контрол и проверява всички пътници на граничните контролно-пропускателни пунктове. В ЕС България споделя информация за пътниците от паспортните им лични данни, а въз основа на двустранни споразумения за полицейско сътрудничество тя споделя такава информация и със страни извън ЕС за нуждите на правоприлагането, когато е необходимо, се казва в доклада.

Сътрудничеството между американските правоохранителни агенции и техните български партньори по традиция винаги е било активно. Обаче поради структурни промени и реорганизиране на някои основни полицейски служби и получилото се в резултат на това прехвърляне на служители и налагане на нови правила се е забавила съвместната работа по случаи, се отбелязва в доклада.

В частта за противодействието на финансирането на тероризма се казва, че през 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води допълнително разследване.

В частта за противодействието на войнстващия екстремизъм се посочва, че на 30 декември правителството е одобрило нова стратегия и план за действие за борба с радикализацията, водеща до насилие и тероризъм. Стратегията цели да укрепи усилията на държавата в борбата с тероризма чрез участие на всички възможни служби и оптимизиране на междуведомственото сътрудничество. В стратегията са изложени механизми за по-добро сътрудничество с гражданското общество, бизнес организациите, местните общности и религиозните водачи.

Отбелязва се, че Главният мюфтия на България в съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България е осъдил нападенията в Париж от януари и ноември 2015 г. Главният мюфтия е глас на толерантност и умереност и подчертава, че усилията на държавата трябва да допълват усилията на местните общности в борбата с войнствения екстремизъм, се казва в доклада.

Съгласно българския план за действие по стратегията за борба с радикализирането и тероризма държавата до 2020 г. ще има национална програма за дерадикализиране и реабилитиране на членове на упражняващи насилие екстремистки групировки, се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase