На работна среща с премиера Бойко Борисов обсъдихме възможностите за ползване на потенциала в България за инвестиции чрез плана "Юнкер" на ЕК, съобщи заместник-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Тя се включи в дискусията "Планът "Юнкер - нови възможности за инвестиции в България".

В срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.
Сред обсъжданите проекти е било изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция.

Ще намерим начин как да подкрепяме български проекти през финансиране от ЕС, посочи еврокомисарят.
Кристалина Георгиева препоръча на бизнеса да се учи да работи с инструменти за финансиране, а не с грантове, защото това е бъдещето на Европа.

Трябва да се научим да използваме в проекти парите на частния сектор, а на само до ползваме пари от Европа, каза Кристалина Георгиева. Вече се научихме да не връщаме пари при ползването на еврофондове, но целта ни е да не връщаме нито един лев, защото тези пари са нужни на нашата икономика, добави тя.

Планът "Юнкер" е толкова важен днес, колкото и когато го стартирахме, каза Георгиева. Планът беше създаден заради дефицит на инвестиции в ЕС и от нуждата да инжектираме потенциал за растеж. Постигнатото досега е много добро - с около 13 млрд. евро генерирахме над 100 млрд. инвестиции в Европа, каза Георгиева, цитирана от БТА.

Добре върви финансирането на проекти за малки и средни предприятия и в този сегмент ЕК е готова да увеличи помощта с още 500 млн. евро, посочи Кристалина Георгиева. Трудности все още има при одобрението на проекти на големите компании, добави тя.

В дискусията участват министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, кметът на София, депутати и предприемачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase