Снимка: flickr

Наказанията за гонки с автомобили най-после влизат в Закона за движение по пътищата. Очаква се те да бъдат приети на второ четене в комисия следващата седмица, обяви пред Dnes.bg шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. 

Промените в закона, които въвеждат по-тежки санкции и забрани на пътя, бе приет на първо четене от депутатите през февруари. Тогава наказанията за участие в гонки не бяха гласувани, защото избраниците решиха да търсят точно определение за тях. 

Сега работната група, която променя закона, се е обединила около термина "нерегламентирани състезания".  Въвежда се и глоба за участие в тях - от 1000 до 1500 лева и отнемане на книжката за срок от 6 до 12 месеца. Текстовете ще регламентират и понятието състезание с автомобили, разрешителните режими за тях и др. 

Проектът за второ четене предвижда и смекчаване на гласувания на първо четене режим за зимните гуми. През февруари депутатите решиха, че зимните гуми стават задължителни от 1 ноември до 1 април.

"Предлагаме този срок да се намали и да стане от 1 декември до 1 март. И през този период да се търси грайфер равен или по-голям от 4 мм, а при зимни условия - или зимни гуми, или летни с верги", разясни Ананиев.

С промените за второ четене се предлагат и нови, още по-солени глоби за превишена скорост. В момента има ограничения за над 30, 40 и 50 км/ч за различните населени места.

Парламентът предлага тези глоби да се увеличат двойно. И при превишаване на скоростта с над 50 км/ч, за което санкцията в момента е 50 лв., за всеки 5 км/ч, депутатите искат вече да се налага глоба 100 лева. 

"Това означава, че ако сте с 20 км/ч над 50-те и да кажем карате с превишение на скоростта от над 70 км/ч, глобата ще бъде 4 по 100 лева", разясни Ананиев. 

Сред предложенията за второ чете е и ново затягане на забраните за младите шофьори с въвеждане на нова категория "нов водач". На първо четене депутатите решиха те да получават две трети от контролните точки на другите шофьори - 26 вместо 39.

Сега се слага и ограничение на мощността на колата, която може да управлява новия водач. Тя трябва да е до 75 киловата или до 1200 кубика.

В проекта за второ четене отпадна възрастта за младия шофьор. "Може и на 30 години да вземете книжка, пак влизате в категорията млад водач", обясни Настимир Ананиев. 

Депутатите предлагат да се вдигне още глобата за шофиране без книжка - от 1000 лв. до 1500 лв. за първо нарушение и от 3000 лв. до 5000 лв. за второ.

"В същата категориия слагаме и лицата - водачи, длъжностни лица, собственици на автомобили, които дават МПС на лица без книжка", обясна Ананиев. 

Той коментира и искането на превозвачите да се забранят сайтовете за споделени пътувания. Според него няма нужда от законови текстове, а от намеса на ДАИ и Автомобилна администрация. 

Шефът на транспортната комисия в парламента беше категоричен, че трябва да се направи разграничение между видовете споделено пътуване.

"Едно е да пътуваш с приятели, да кажете: "Да отидем до морето и да си делим парите", но друго е да се осъществява споделено пътуване с търговска дейност. Скоро чух пример, че на спирката за Перник (или някъде си) хората са се събрали и минява някой и им предлага да ги вземе. Но това го прави всеки ден", каза Ананиев. Според него в такива случаи трябва контролните органи да се намесят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase