Снимка: архив Булфото

Новият американски посланик Ерик Рубин обяви подкрепата на САЩ за кабинета на Бойко Борисов.

В първата си реч пред Атлантическия клуб той нарече партньорството между Америка и България "котва, която ще донесе стабилност на Балканите". "САЩ подкрепят правителството на премиера Бойко Борисов и ще съдействат за неговия успех", каза  Ерик Рубин.

Още по темата
Той обяви, че България е изправена пред три геополитически кризи - Украйна и отделянето на Крим; конфликтът в Сирия и бежанската вълна; чуждестранните бойци и разливането на конфликта. "Много европейски държави са изправени пред последствията на една или две от тези кризи, но България е изправена и пред трите", каза Рубин, цитиран от "Труд".

Посланикът обясни, че демократичните ценности са най-доброто ръководство, а САЩ винаги ще бъдат ключов партньор на България.

Рубин припомни посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София. "Той и премиерът Бойко Борисов основали няколко работни групи, за да работим ефективно. Като съюзник на НАТО, САЩ е длъжна да подава подкрепа в най-източните граници и това е България", каза още дипломатът.

Той информира, че инициативата за гарантиране на сигурност в Европа през последните години е увеличила своята дейност повече от 400%. "Нашите военни правят заедно учения, дори имаха няколко мисии в Ирак. Правили сме и сухоземни, и въздушни операции. САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и образоване на военните кадри", разказа посланикът.

Той съобщи и че се обсъждали възможностите да бъдат установени четири военни бази за обучение в идните години.

Рубин коментира и енергетиката и наблегна на стратегическото значение на интерконектора с Гърция и ролята на САЩ за изграждането му. Посланикът се застъпи за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), срещу което се изправиха много евродепутати. Според него е важно Европа да приключи въпроса и така да се отвори още по-широка световна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase