Архив: Булфото

Няма пряка заплаха срещу страната ни след атентатите в Брюксел. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на извънреден брифинг в МВР във връзка с днешните взривове в белгийската столица.

"У нас за взети превантивни мерки – засилена е сигурността по летищата, автогарите, жп гарите, метростанциите и пристанищата", добави Бъчварова. Столичната община и СДВР проверяват възлови обекти в София.

По думите й довечера в София ще се проведе и мащабно антитерористично учение. То обаче не е провокирано от станалото в Брюксел, а е било планирано още преди два месеца.

Още по темата

„За съжаление то съвпада с днешния ден. Това съвпадение ни показва, че сме взели правилното решение”, добави  Бъчварова.

По думите й МВР работи активно в синхрон с всички държавни институции и ежеминутно, ежечасно наблюдава ситуацията.

"Вземаме решения, за да отговорим на всички изисквания и готовност на държавата ни в такива предизвикателства, които днес за наша радост гледаме само по телевизията“, добави тя.

След атентатите в Брюксел МВР е разпоредило засилен контрол по границите.

По думите на министъра засега не се планира страната ни да затвори границата с Гърция, за да гарантира сигурността си. "Бих искала да кажа, че мерките, които предприехме за гарантиране на общата европейска сигурност, са 100-процентовите проверки, които започнаха веднага по границите, веднага след като получихме информация за атентатите“, заяви Бъчварова.

По думите й, към момента няма реална заплаха по линия на външната ни граница.

В първите минути след информацията за взривовете в Брюксел у нас са задействани мерките от Националния план за противодействие срещу тероризма.

"Информацията показва, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност, за изключителна дързост на терористичен акт, където мерките за сигурност са най-високи в цяла Европа. Ситуацията е силно тревожна, опасността е висока за всички европейски държави”, призна министърът.

Бъчварова изрази своите съболезнования за жертвите от атентатите в Белгия.

 

Коментари Напиши коментар

31

сс

преди 6 години

Няма терористи ейй, няма, цяла българска парлама да няма един терорист да я сайдиса бе, срам, голям срам.

30

бб

преди 6 години

Ама верно, еййй страшни сме, сега разбрахте ли колко сме велики, нема а се плашите, наште вождове по гари не ходят, те си имат лимузини и кортежи, а на летището минават през ви-па, а пък си имат и самальот.

29

BOSS

преди 6 години

Тази лелка иска да каже ,че е взела мерки от талията на Тиквата, за да му купи нови ***.