Снимка: Reuters

ГЕРБ предлагат да падне забраната осъдените за леки престъпления затворници да не могат да гласуват.

Управляващите, начело с Цветан Цветанов, са внесли изменения в Изборния кодекс. С едно от тях се уточняват гражданите, които имат право на глас. От тях се изключват тези, които не са навършили 18 години, изтърпяващите наказание лишаване от свобода за тежки престъпления и поставените под пълно запрещение.

Още по темата

С тази промяна се дава възможност и на хората под ограничено запрещение да могат да гласуват. До момента и те бяха лишени от глас. В мотивите си управляващите уточняват, че това са хората с лека умствена невменяемост, афективно биполярно разстройство, синдромът на зависимост от алкохол, ограниченото разстройство на личността, наркоманите и др.

Аргументите за даване право на глас на осъдените за леки престъпления и на поставените под ограничено запрещение управляващите взимат от препоръки на Венецианската комисия, становище на ОССЕ за човешките права, практика на Европейския съд по правата на човека и др.

Сегашният текст на Изборния кодекс препраща към Конституцията за това кой има право да гласува.

Там е указано, че всички осъдени и всички поставени под запрещение нямат право да избират депутати, президент и вицепрезидент, кметове и евродепутати. В проекта на ГЕРБ обаче не става ясно дали ще се наложи промяна на Конституцията.

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ предлагат предизборната кампания да се съкрати – от 30 дни както е в момента – на 21 дни. Мотивите се базират на анализ, че агитацията започва прекалено рано и в последните дни преди вота "участниците в нея са изморени, избирателите – отегчени, а кампанията става вяла".

"Прекалената кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват, само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите", пише още в мотивите на управляващите.

В предложенията на ГЕРБ е записана и забрана по време на кампания партиите да не използват държавни пари за коли, самолети, помещения и други движими и недвижими вещи на държавната и общинската администрация.

С новите текстове управляващите връщат предишната разпоредба - изборният ден да започва в 7 часа и да приключва в 21 часа. Предвижда се и на провежданите избори до 2018 година да се въведе експериментално гласуване по интернет – в 20 избирателни секции.

ГЕРБ предлагат за изборите за депутати да се направи нов избирателен район – чужбина. Мотивът е и сънародниците ни зад граница да могат да гласуват с преференции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase