Снимка: Булфото

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна и запозна посланиците на страните от ЕС у нас, както и на Норвегия и Швейцария, с предприетите действия за изработване на мерки по препоръките в доклада на ЕК и с хода на съдебната реформа,  съобщиха от Министерството на правосъдието.

На работната среща Захариева запозна дипломатите и със законодателната инициатива на правителството по възстановяване на инвестиционния климат в страната чрез въвеждане на мерки срещу кражбата на фирми, както и с работата на Съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа.

По време на срещата Захариева посочи, че това е възможност да сподели пред дипломатите твърдата вола на правителството за успешно довеждане докрай на съдебната реформа в България. По думите й Министерството на правосъдието е изготвило пълен анализ и план за действие по препоръките в евродоклада, които миналата седмица са изпратени на представителите на институциите, на ВСС и на прокуратурата и те трябва в срок до утре да предложат допълнителни мерки във връзка със своята компетентност и срокове за изпълнението им.

На срещата министърът отбеляза, че най-спешни в приоритетите на екипа й са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаването на реформата в юридическото образование. "Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Съдебната реформа ще работи за подобряването на бизнес климата в България", допълни Захариева.

Тя акцентира също на важността от въвеждане на електронното правосъдие у нас, за което вече има осигурено финансиране. "Това е ключово както за българските граждани, така и за чуждестранните инвеститори. Очакваме електронното правосъдие да окаже положителен ефект и върху качеството на работа на магистратите и разследващите органи", допълни министър Захариева.

Сред обсъжданите теми на срещата са още и законодателните инициативи на правителството във връзка с възстановяване на инвестиционния климат в страната. "Предприели сме спешни мерки срещу "кражбите на фирми". Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са изготвените промени в Наказателния кодекс и Търговския закон. Предстои сериозно да се занимаем и с изменение на процесуално-правните норми за ускоряване на наказателния процес," посочи министърът на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase