Снимка: bgonair.bg

Новата партия на Лютви Местан ще постигне успех, при условие, че той разобличи задкулисието и застане в опозиция на статуквото, коментира Осман Октай в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод политическата формация на отлъчения от ДПС депутат.

Преди дни стана ясно, че Местан ще обяви новата си партия тази седмица.

"Над 120 хил. мюсюлмани и турци гласуваха за ГЕРБ на миналите парламентарни избори. Това показва, че има разслояване на твърдия електорат на ДПС", коментира Октай.

По думите му преди 2001 година гласовете за ДПС от Турция традиционно не са надвишавали 500 – 1000 гласа. След избирането на Реджеп Таип Ердоган, със съдействието на "изселнически организации и други държавни структури", гласовете от турските гласоподаватели с български паспорти са достигнали до 100 000, твърди Осман Октай.

"Един от ресурсите, на който ще разчита партията на Лютви Местан, е този. Партията обаче ще успее, ако добре формулира идеите си и излезе от рамките на турска и етнорелигиозна партия", обясни той.

Според Октай създаването на подобна партия ще капсулира самото малцинство и ще възбуди българския национализъм като контрапункт. А това ще навреди на българо-турските взаимоотношения и в политическия смисъл, уверен е той.

"Ако Лютви Местан“ не направи катарзис и не спечели на своя страна избирателите с разкрития и анализ на ДПС, той няма да има успех", анализира бившият зам.-председател на движението, а в заключение добави, че за тази цел Местан трябва да говори "без демагогия – директно, конкретно".

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase