Атанас Мерджанов. Снимка: архив, БулФото

БСП не стои зад протеста, който ще окупира днес парламента от 15 ч., въпреки че по това време депутатите вече ще са приключили пленарното си заседание и няма да са в сградата.

Протестът, под надслов "Тук сме", е срещу работата на парламента и действията на политическите партии. Той се организира още от миналата седмица в социалните мрежи. Очаква се в него да се включат граждани от цялата страна.

БСП не е организатор на протеста, но БСП предупреждаваше многократно, че това ще се случи, коментира социалистът Атанас Мерджанов.

Според него поводите за недоволство срещу управляващите са много и са трупани вече година.

Левицата днес отново се сети за досиетата на бившата Държавна сигурност и останалите репресивни служби на комунистическия апарат.

Сега пък поиска да бъде закрита Комисията по досиетата, защото внасяла само раздори.

За тази цел социалистите са внесли за разглеждане в парламента нов Закон за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на НРБ.

Той предвижда, след като се закрие Комисията по досиетата, архивите да отидат в новосъздаден Институт за национална памет.

Освен това проверка за принадлежност към бившите служби ще може да бъде направена само след съгласие на този, който ще е обект на проверката.

За девет години съществуване Комисията по досиетата само внася раздори в обществото, нищо друго не свърши, упрекна Мержданов. Според съпартиеца му Таско Ерменков дейността на комисията вече е дискредитирана от самата нея.

Както е тръгнало, може би и при сключване на граждански брак вече ще трябва проверка, отсече той.

От БСП искат да отпаднат от обхвата на проверките т.нар. картончета, защото те не доказвали нищо.

Практиката сочи, че 60% от тези, които имат картончета, дори нямат представа, че такива съществуват, мотивира искането Таско Ерменков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase