Архив: Булфото

Отлъченият депутат от ДПС Лютви Местан няма да побърза да основе собствена партия, коментира Ибрахим Карахасан-Чънар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Чънар е учредител на "Турски културен център 21-ви век". Според него една такава партия би имала успех на местните избори в районите, където преобладава мнозинството на електората на ДПС.

"По-скоро в Кърджали, където го познават по-добре и може да направи нещо на местна почва", предположи той и допълни, че същото не може да се каже за парламентарните избори в страната.

Още по темата

"Може би ще изчака политическото статукво вляво и вдясно и тогава ще се ориентира в пространството. Дори и да направи партия тя няма да може да се вгради в политическия живот на страната", смята Чънар.

По повод разкола в ДПС той обясни, че роенето, което става там, е характерно за бъларските партии от годините на прехода.

"От ДПС бяха отцепени важни фигури и повечето бяха заместници на Ахмед Доган. Последният е Местан, но преди него бяха Касим Дал, Гюнер Тахир, Осман Октай", припомни Чънар

Според него съдбата на Местан ще бъде същата както на другите отлюспени. "Махането му от ДПС означава, че движението губи позиции в страната. Това го видяхме в местните избори, където ДПС загуби важни общински центрове - Исперих, Делово, Кубрат", изброи Чънар.

Той смята, че и в Кърджалийкски регион също ще има брожение и ще настане разцепление между членовете на движението. Според него Лютви Местан не е онази харизматична фигура, от която ДПС има нужда.

По думите му казусът с Местан и Анкара се преекспонира. "Той потърси съдействието на турското посолство, за да покаже, че стои много по-високо от другите, които бяха отстранени", предположи Чънар. 

В позицията на бившия председател на ДПС "няма нищо лошо", но доколко той е сътрудник на Турция може само да се гадае, заключи той.

Днес в 12:30 ч. Лютви Местан ще даде първата си пресконференция след св ДПС. Bulgaria ON AIR ще предава пряко от събитието.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase