Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов смята, че при ситуацията на летище София службите са действали добре, но поиска да се извлекат поуки от инцидента с белия бус, за който имаше съмнение, че съдържа взрив.

Още по темата
На правителственото заседание той посочва обаче грешката от страна на службите, става ясно от стенограмата.

"Когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките.

И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно", коментира Борисов.

Премиерът критикува и логистиката с върнатите пътници от Терминал 1. "Да не говорим – хората, които идват и питат: "С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости“, ядосва се Борисов.

Премиерът настоява министрите да си направят изводите още днес и "учебна тревога" от случилото се.

"Аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща. Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава", разяснява Борисов и допълва, че се надява това повече да не се случва.

"Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават", нарежда още Борисов. Премиерът визира експерта "Връзки с обществеността" Даниела Велева, която съобщи пред медиите, че в буса има бомба.

Пред колегите си вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова представя проучване на основните тютюневи компании, според което за първи път през първото шестмесечие на 2015 година има нерегистриран досега нисък ръст на контрабандата - 13.4. По думите й през първото тримесечие с около 6% е спаднала контрабандата в сравнение с 2014 година.

За миналия месец само от цигари сме събрали 61 милиона повече. За миналия месец бяха 60. И то не случайно излизат тези резултати, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му към края на годината само от данъчните ще има 1 милиард и 600 повече събрани пари, а от двете приходни агенции – НАП и митници, те ще минат 2 милиарда лева.

Повече събрани приходи за тази година или пари, неотишли в организираната контрабандна престъпност. Това са реалните факти, обобщава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase