Министър Десислава Танева в Шанхай. Снимка: БТА

Увеличава се интересът на Китай към производството на храни, зърнени суровини и фуражи у нас, които да бъдат изнасяни в Китай. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след срещите й с представители на бизнеса в Шанхай, цитирана от БТА.

Танева е член на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в азиатската страна за участие в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа и съпътстващия икономическия и търговски форум във формат 16 +1 в град Суджоу.

Още по темата

Танева посочи, че един от инвеститорите, с които се е срещнала, очаква разрешително за изграждане на производствена мощност в Добрич и следващия месец има готовност да започне изграждането на една от най-големите мощности за производство на фураж в България.

По думите й други инвеститори са започнали предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи, слънчоглед и производство на олио. Страната ни е един от световните лидери на производство на слънчоглед, като в последните една-две години се забелязва тенденция за износа му не като суровина, но и преработено като олио, коментира министърът.

София е домакин на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта земеделието между Китай и 16-те страни членки на инициативата, отбеляза Танева, като посочи, че той е учреден юни тази година.

Министърът отбеляза и открития Национален павилион на България в Ханджоу, където страната ни се представя с различни продукти, включително и с такива, за които няма процедури за търговия, но които биха предизвикали интерес на китайски оператори. Предстои следващата година да бъде открит такъв павилион и в Шанхай, добави Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase