Снимка: архив, Булфото

Тази поредна тежка загуба се нуждае от сериозен анализ, след него може да дойдат и оставки. Това стана ясно от думите Атанас Мерджанов от БСП, който коментира изключително слабото представяне на социалистите на местния вот.

"От последните парламентарни избори ние не успяхме съвсем цялостно да разположим организационните действия и кадровите промени по места", призна той пред bTV.

По думите му трябва да се направи оценка дали са били използвани всички шансове социалистите да бъдат убедителна опозиция на ГЕРБ.

"Оставките сами по себе си не решават въпроса", отбеляза той. По думите му "статуквото в БСП е променено отдавна" и е много по-добре да работиш за промяната в партията отвътре, отколкото да рушиш отвън – явен намек към Татяна Дончева, Георги Първанов и Георги Кадиев.

Мерджанов беше категоричен: "Съдбата на лидера на БСП не е прищявка на един или друг критикар. Михаил Миков е полезният лидер на БСП в момента", допълни депутатът.

По отношение на битката за София, където БСП остана на трето място, Атанас Мерджанов пренасочи въпроса към софийската организация: "Определени резерви могат да се търсят и в поведението на кандидата ни (проф. Михаил Мирчев), и в организацията на кампанията".

Социалистът подчерта, че все пак БСП остава втора политическа сила у нас с 60 общини. Той беше категоричен, че друга опозиция в парламента няма "след като всички парламентарни сили се наредиха зад ГЕРБ и подписаха промените в Конституцията". Мерджанов допълни, че ДПС навсякъде са подкрепяли хората на Бойко Борисов.

"Спомням си далечната 1995 г., когато ни развявахме едни карти – цяла България червена, и нищо добро не последва от това. ГЕРБ се нагълтаха с власт, оттук нататък е важно какви ще бъдат политиките", заяви още депутатът от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase