Снимка: архив, Булфото

Хиляди агитационни плакати са разлепени на забранени места в София. Повече от десет партии са нарушили правилата за агитация, поставяйки плакатите си по дървета и огради, съобщава Нова тв.

 Според експертите, пикът на предизборните материали се очаква през другата седмица.
 
 Четири хиляди плаката на партии и коалиции по забранени места са преброили до момента инспекторите. За предстоящите избори в София общината е определила 200 колони и табла, на които агитацията е позволена.

 Най-често плакати в нарушение се лепят по електрическите стълбове и табла, по дърветата, по фасади на сгради, без разрешение от техните собственици. 

Без конкретен отговор остава въпросът защо предизборните плакати се лепят на забранени и странни места. Ясно е обаче, че ще има санкции. Всички сигнали, включително и на граждани, се изпращат в ОИК, която пък може да разпореди плакатите да бъдат свалени.

 А експертите са категорични – опитът показва, че броят на разлепените плакати не е пропорционален с броя на гласовете, които ще получи дадена партия на изборите. Седмица след деня на вота, всеки който не си е махнал агитационния плакат ще бъде глобен с до пет хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase