Снимка: bgonair.bg

Объркването за приемните центрове в България между Ангела Меркел и Бойко Борисов дошло от различното разбиране какво е това "гореща точка", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR съветникът на премиера и бивш министър на отбраната Аню Ангелов.

Вчера германският канцлер обяви, че и България е поискала изграждане на приемни центрове като в Гърция и Италия. По-късно обаче премиерът Борисов категорично отрече да е искал у нас да има такава "гореща точка".

"Трябва да разглеждаме въпроса какво разбира ЕК като гореща точка и това къде е гореща бежанската криза", коментира Аню Ангелов.

Още по темата

Бившият военен министър обясни, че по смисъла на ЕК тези "горещи точки" ще представляват усилване на миграционните центрове в Италия и Гърция. Те ще имат още функции, които сегашните центрове нямат - преразпределение на истинските бежанци в страните от ЕС и да ги експулсират. Това ще извършват екипите на Европол и Фронтекс. По думите му обаче България не е искала в този смисъл да има такива екипи на наша територия.

"Ние сме поискали превантивно финансиране на дейността на нашите миграционни центрове. Ние искаме да бъдем третирани като страна, която е външна граница на ЕС, макар и не страна членка на Шенген", обясни съветникът на премиера.

Експертът каза, че и България подкрепя предложението за международна зона за сигурност в северна Сирия, която да се осигури от международните сили. Ангелов съобщи, че и въпросът за създаването на европейска гранична полиция за опазване на външните граници на Европа, както и за европейска прокуратура, е поставен на масата за преговори.

Бившият военен министър смята, че единственият начин за решение на кризата в Сирия е политическият.

"Кризата трябва да бъде решена по политически начин, а не по военен. И Асад трябва да се включи в преговорите. Сега се дава възможност за политическо решение, постигнато заедно с цялата международна общност", каза той.

Аню Ангелов коментира и влизането на България в Шенген, като обясни, че има и плюсове, и минуси, и въпросът не е еднозначен.

По думите му всички пречки пред влизането ни са политически, защото за всяка държава може да се каже, че има високи нива на корупция. Според него европейските държави трябва да признаят, че сме готови да влезем в Шенген.

"Гърция е страна от Шенген, но не може да се каже, че гръцкото правителство не допускаше много бежанци и ги пускаше през Македония. А нашата граница е много по-сигурна", даде пример Ангелов с нашата южна съседка.

Експертът уточни, че в момента не е от толкова голямо значение дали сме в Шенген или не, тъй като ситуацията изисква да бъде запазен граничният контрол така или иначе.

Чуйте целия разговор във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase