Снимка: БТА, архив

Бламирането на закона „Антикорупция“ на вицепремиера Меглена Кунева от страна не само на опозиционните БСП, ДПС, „Атака“, но и на партньорите във властта ПФ и АБВ, стана повод за реакция от страна на посланици на страни от ЕС.

Още по темата
Според тях това е "негативен сигнал".

Позицията е изразена в съвместното изявление, изпратено до медиите, от посланиците на Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксембург и подкрепено от посланиците на Норвегия и на Швейцария.

"На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията", заявяват дипломатите.

Те отбелязват още, че "ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона".

"Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка. Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България", се казва още в изявлението.

Посланиците на страни-членки на ЕС изразяват надежда, че "отхвърлилите проектозакона политическите партии, включително онези, които не гласуваха, ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase