Снимка: БТА

Министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна, че е наложително да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, която, след като се хармонизира със съюзниците, да доведе до положителни резултати.

Още по темата

В изказването си днес при откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски" Ненчев очерта актуални рискове, сред които свързаните с безпрецедентния бежански поток и с действията на т.нар. Ислямска държава.

Засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи. Все още липсват координирани политически и стратегически действия, отбеляза министърът на отбраната, цитиран от БТА.

За хибридните рискове предупреди още в началото на своята лекция днес и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Според Ненчев в екипа, който изработва концепцията, трябва да бъдат включени експерти от различни институции и научните среди, защото хибридната война е нещо особено специфично и засяга различни сфери.

Той смята, че в концепцията трябва да се дефинира хибридната заплаха, както и да се очертаят мерки за справяне с нея.

На въпрос кога с Полша ще бъде подписан договор във връзка с поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, министърът каза, че ние сме финализирали клаузите по договора, от наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан "дори следващата седмица", но в Полша има процедури, които понякога отнемат време.

Той очаква още в рамките на този месец да получим два двигателя, за да бъдат спокойни ВВС, които и без друго, по думите му, са спокойни.

Първоначалната цена, която се договаря с полската страна, е около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия.

Министърът добави, че тъй като Полша е страна от НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което означавало още 20 процента по-ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase