Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов е помогнал с около 60-70 хиляди лева на сина си да купи акции в голям хотелски комплекс. Това призна самият бивш държавен глава пред bTV.

Оказва се че Първанов-младши, Ивайло, е купил 49% от хотел "Стримона спа" в Кюстендил, а другите малко над 50% са закупени от сестрата на соцдепутата Кирил Добрев, Мариана.

Още по темата

Сделката е за 7,5 млн. лв., колкото е стойността на хотелския комплекс. Ивайло Първанов обаче твърди, че той купува не само акции, но и огромни задължения на хотела. Затова реалната цена за хотела, която той и Мариана Добрева плащат е по 207 000 лева.

Като източник на парите, с които е закупил хотела, Ивайло Първанов посочва собствени средства, дивиденти и заем от фирма, в която е съдружник. В тази фирма Първанов-младши е взимал заплата средно 1000 лева и е имал още двама работници, показва разследването.

Лидерът на АБВ и експрезидент поиска включване в ефира, за да представи своята гледна точка. Той призова да не се подценява фирмата на сина му и обясни, че хотелът, който Ивайло купува е с печалба 40 000 лева.

"Печалбата на фирмата на синовете ми е два пъти по-голяма", обясни Първанов и допълни, че с нея не е било проблем Ивайло да купи своята част от хотела.

"Това е рискова инвестиция, става дума за задължения", обясни бившия държавен глава.

Разследването показа, че Първанов-младши и Добрева наследяват и ипотечен кредит на хотела за 2 милиона лева. Експрезидентът не се нае да разясни как банката прехвърля такъв кредит на сина му, който няма голям бизнес и професионален опит.

"Често споменавате трудовия стаж на сина ми, но трябва да споменете и моя, аз имам над 30 години стаж , поне 25 от тях са на високоплатена работа", обясни Първанов и допълни, че също е помогнал финансово на сина си. На въпроса с колко точно, бившият президент отвърна: "Помогнах му с достатъчно в рамките на тези 207 000 лева, ако има проверка, тя ще установи. Вероятно около една трета от тази сума сме дали аз и моята съпруга", каза още Първанов.

Журналист Стоян Георгиев го репликира, че от имотната му декларация не излиза, че е богат човек и зададе въпроса откъде са дошли тези около 60-70 000 лева помощ, при положение, че пред Сметната палата лидерът на АБВ е декларирал, че притежава 10 000 лева спестявания, а съпругата му 20 000 лева.

Първанов пък отвърна, че средствата вероятно ще се видят в друга имотна декларация и обясни, че трудното за сина му започва сега. "Става дума за тежки задължения, пасиви, ремонти и се надявам, че той ще се справи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase