Снимка: архив, Булфото

"Няма никаква логика ние да носим риск за нещо, което вече така или иначе е обречено. Парите за Гърция пак ще бъдат излети в бездънна каца и пак ще има следващи преговори", каза пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки в коментар на възможността страната ни да стане гарант на мостовия заем за южната ни съседка.

Евродепутатът поясни, че хипотетично "ако Атина не си върне тези 7 милиарда евро и не се постигне ново споразумение, България ще трябва солидарно с другите държави от ЕС да си увеличи вноската за следващата година".

Още по темата

Според него най-добрият вариант е бил гърците да излязат от Еврозоната и да си оправят икономиката.

"Но те не го правят, а искат да продължи да се върти тази печатница, при която имат едни пенсии от 1800 евро. Абсолютно несправедливо е да се проявява солидарност с някой, който не се простира според чергата си", изтъкна Джамбазки.

На различно мнение бе председателят на Единната народна партия Мария Капон. 

"Говорим за един мостов заем, който е само 7 милиарда. До снощи изглеждаше, че мнението на България е много важно. Днес вече е ясно, че вето няма да има. Солидарността ни ще означава само да сме част от общата система", изтъкна тя, като добави, че страната ни не носи абсолютно никакъв риск.

Финансистът Кольо Парамов също бе категоричен, че България не бива да взима участие в гръцкия дълг.

"В момента ние нямаме възможност да оказваме тази помощ. Според мен в ранната есен ще има неизпълнение на бюджета, което ще съвпадне с провеждането на местните избори", аргументира се той.

Същевременно, финансистът уточни, че мостовият заем за Гърция е на стойност 13 милиарда, а първите 7 милиарда са отпуснати тази сутрин.

"МВФ ще направи всичко възможно да иска отписване на дълга на Гърция и това ще я стабилизира. Сега се готвят за опрощаване на още 80 милиарда. Никой в България не иска да проумее, че това ги поставя в уникална преимуществена ситуация", изтъкна Парамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase